AJOKOIRAT

Porcelaine

Porcelaine on pitkäaikainen haaveeni, jonka päätin viimein toteuttaa sopivan yhdistelmän ja itseäni miellyttävän pennun satuttua kohdalle.


Karkeakarvainen istrianajokoira

Laumaamme kuuluu maskottina myös kodinvaihtajana tullut turjakekoira, karkeakarvainen istrianajokoiranarttu Aune.

HeJW-15 & HeW-15 & JV-15
Aune


Muistoissa

Inoks Semeljačka

(2013 – 2021)

Karkeakarvainen istrianajokoira pähkinänkuoressa:

Karkeankarvainen istrianajokoira (istarski oštrodlaki gonič, englanniksi Istrian Wirehaired Hound tai Istrian Coarse-haired Hound) on entisen Jugoslavian (nyk. Kroatia) alueella mm. jäniksen, ketun ja villisian metsästykseen jalostettu rotu. Kerrotaan, että rotua on kasvatettu alueella jo satoja vuosia, ja FCI on vahvistanut ensimmäisen rotumääritelmän vuonna 1955. Rotumääritelmä kuvaa karkeakarvaisen istrianajokoiran luonnetta: ”Helposti metsästykseen koulutettavissa, soveltuu kaikenlaiseen säähän ja myös epätasaiseen, kiviseen ja mäkiseen maastoon. Sävyltään keskisyvä tai syvä haukku. Ilmeeltään vakava mutta luonteeltaan miellyttävä, tasainen ja hyvin kiintynyt omistajaansa.”

Karkeakarvainen istrianajokoira on keskikokoinen, mittasuhteiltaan suorakaiteen muotoinen (rungon pituus selvästi säkäkorkeutta suurempi) ajokoira. Turkki on väriltään valkoinen, ja päässä ja rungossa on oransseja laikkuja. Rotu on säkäkorkeudeltaan sukupuolesta riippuen noin 48-54 cm, jonkin verran vaihtelua sallitaan.

Suomeen ensimmäiset karkeakarvaiset istrialaiset on rekisteröity vuonna 2009. Pentueita on syntynyt kymmenkunta. (2019)

lähteet: rotumääritelmä, KoiraNet